To fly or not to Fly?

Een van mijn meest lastige vraagstukken.

Leen, shot on the rocks in Portugal


Vliegen. Ja, we zouden het allemaal moeten laten. Net als bacon, fast fashion, naar de benzinepomp,... maar ook een moot zalm, de verwarming op 20 graden, een gasfornuis, en zo kunnen we nog wel even! Wat lukt jou?


Volgens mij ga ik best lekker. Ik doe veel goed, omdat ik mij er ook echt beter bij voel!

Geen straf maar een upgrade. Het verrassende is alleen dat zowel onze maatschappij als ikzelf dan harder oordeelt als er iets NIET goed gaat. Als iets beter kan.


En dat is best vreemd.


Waarom doen we dat? Schuldgevoel? "Als jij het ook niet goed doet, dan kan ik mooi bacon halen." Suit yourself. Maar ik hoef dit mezelf toch niet aan te doen? Eindeloze strijd!


Dus hier ga ik dan, toch (behalve gewoon met jullie m'n avonturen delen) een beetje een excuus blog schrijven over mijn tijd in Portugal, waar ik - JAWEL - met het vliegtuig naartoe ging. En toen OOK nog eens tussendoor heen en weer naar huis. Dat kan toch niet?!Workshop aan het geven op #FIELDWORKATION


Hoe heb ik dit in hemelsnaam voor mezelf verantwoord?


1. Ik ging voor een maand: minder vaak vliegen & het meeste uit je trip halen!


2. Ik heb er een groep ondernemers op #fieldworkation ontzettend veel verteld over duurzaamheid en hopelijk geïnspireerd voortaan alternatieve keuzes te maken!


SMIR.STORE <3 Nicky & Jessie doen het zó goed!


3. Dat verhaal werd begeleid door een goodiebag vol GOOD stuff van fair brands om ze te inspireren het thuis ook beter te gaan doen, en natuurlijk: to spread the word :)


4. Daarnaast heb ik verschillende vrouwelijke ondernemers geholpen met hun beeldmateriaal in Portugal, zo kon ik mijn impact verder verdelen over deze prachtige klussen! Van een bezielde interieur designer tot holistisch sekstherapeute, wat heb ik genoten van het fotograferen in dat heerlijke land met dat fijne licht.Voor Arco de Iris, soon to launch in Portugal!

5. Oh ja, tussendoor had ik dus wat vakantie! Surfen, boeken lezen, zonnen op het strand, een dagje struinen door de stad, ja hoor :) We aten lokaal, en bijna overwegend vegetarisch.Voor Spooked Kooks: een 'softtop' merk dat gebruik maakt van ocean plastic!6. Tot slot, die vlucht tussendoor nog even verklaren: was geen keuze, oma stierf.


En ik durfde dat niet meteen te posten, want ik wilde erbij zijn. Ik wilde helemaal niet nadenken over de uitstoot en onze toekomst, maar gewoon de efficiëntste optie pakken naar precies de goede airport op exact de goede tijd. Het werd geen voordelig tripje, maar dat doet er niet toe! Deze was het waard.

Wat ik er vooral zo maf aan vond, is dat ik voor een paar euro CO2 neutraal kon gaan. Een paar euro? Hoe dan? Natuurlijk kies ik voor die optie, maar ik geloof niet dat een bedrag voor een haver cappuccino ook een retourtje Lissabon-Amsterdam kan neutraliseren.


Gelukkig weet ik nu via Nathalie van My Happy Footprint (waarmee ik gezellig 'wat' peuken raapte van ons mooie strand) waar ik mijn vlucht beter kan compenseren: een bamboo project in Uganda. Yes!


Ik zou mezelf ook kunnen beloven om volgend jaar niet te vliegen, ben ik daar al klaar voor?

Of vind ik dat er vluchten zijn waarmee je zoveel impact maakt dat het de kerosine waard is?


Jep, dit dus mijn vraagstuk. To be continued...