Are you rich? I sure am!

Wat is rijkdom eigenlijk? Wie heeft gereisd weet wat ik bedoel...


Een paar jaar geleden maakte ik eindelijk een waanzinnige halve wereldreis met mijn man (toen nog vriend), grotendeels per trein. We hebben geweldige rijkdom gezien in de meest uiteenlopende betekenissen van dat woord.


(Cambodja)
Ondergedompeld in geliefd Cambodja

Het maakte ons zo gelukkig en soms ook gefrustreerd, zoveel tegenstellingen en we hadden maar weinig begrip over voor de moderne westerse wereld bij terugkomst. Wat een les.

We waren vaker ergens geweest, we hadden echt al wel iets gezien. Dacht ik.

Nu begrijp ik het misschien echt beter, want er zijn genoeg plaatsen op onze wereld waar het nog armer is dan waar wij geweest zijn. Lastig om te laten onder ogen te zien, maar heel hard nodig!


(Sluit je er niet voor af, ga er juist lekker een potje over janken en bedenk dan wat jij kunt doen. Met je eigen talent, op jouw manier en niet ten koste van jezelf. Zoek naar wat jouw "steentje" is, om bij te kunnen dragen.)


Je hebt namelijk waanzinnig veel geluk dat je zomaar in Nederland geboren bent. Ik zeg niet dat we hier geen problemen kennen, er is genoeg ruimte voor verbetering. Maar: we zijn hier al met al best gezegend. Hoe blut ik me ook kan voelen, ik ben nog steeds rijk.


Ik zou trouwens wel naar Bangladesh willen om daar beeld te maken, onze medemens een eindje verderop - die wij 'gewoon' uitbuiten omdat we ze niet kunnen zien. Als we hun gezichten kennen wordt het een stuk moeilijker ze te vergeten en kunnen we op een dag door de neon reclame heen zien dat mensenrechten grenzen overschrijden. Maar ik kan niet alles tegelijk!


Terug naar de reis. Onderweg had ik genoeg aan een paar shirts, een pet en een haarelastiek. Blij met weinig, het ging niet om spullen en buitenkant. Dat zag je ook aan de locals, uitzonderingen daargelaten.

Hier thuis heb ik zoveel meer spullen nodig om serieus genomen te worden in deze 'fast-disposable-shit' maatschappij. Je acclimatiseert weer en hoe verder de reis in het verleden ligt hoe makkelijker je hier weer accepteert wat je allemaal hebt.

Ik vond het eerst erg lastig om er iets aan te willen doen en gewoon niet wetend hoe. Daar kon ik in mijn fotografie niet direct een uitweg vinden, werkte nog voor kledingmerken die verkeerd produceren, hielp dus mensen overhalen tot weer een nieuw paar glanzende sportschoenen - en ik fotografeerde op congressen waar olie en farmaceutische industrie zegevierden. Voor het geld: "ik moest wel". Hmm. Het soort rijkdom waar ik eigenlijk niet gelukkig van werd.
"Rijkdom is geen geld nodig hebben om geluk te ervaren"


Tot op zekere hoogte maakt geld het leven wel aangenaam - afhankelijk van waar je woont kan het veel zijn wat je nodig hebt, of slechts een habbekrats voor een hutje om thuis te noemen op een tropisch eiland.


Ik bedoel, als de zon warm op je huid schijnt en de (zeldzame...) vogels fluiten, dat je met je ogen dicht de wind door de bomen hoort ruisen en dan geluk ervaart. Daar is geen geld voor nodig. Dát is toch rijkdom? De natuur!

Dat zagen wij de locals doen, die we arm vonden maar waarschijnlijk gelukkiger waren dan wij vaak zijn in Nederland. Zij leefden vaak meer in het moment, zagen de waarde van familie en samen nog in. Hielpen elkaar, deelden alles met elkaar, en ik moet het niet romantiseren maar toch - er viel daar aardig wat te leren voor mij :)


En dan! Wij konden zoiets doen, zo'n reis maken - "armer" maar veel wijzer terug komen en dan hier weer opnieuw iets beginnen. De meeste mensen die wij hebben ontmoet zien geen kans in hun leven verder dan de volgende stad te komen. Dus ja, wij waren de rijken voor hen. En dat zijn we nog steeds. Maar wat heb ik veel van ze geleerd.


Wat wil ik hier eigenlijk mee zeggen, denk ik nu. Misschien is de conclusie wel dat ik veel te vaak dingen zocht en wilde, terwijl ik vergat wat ik vond en had. Hier weer als reminder voor mezelf: ik ben echt gezegend.


Oh ja, en de natuur in Nederland is het echt waard om te beschermen!

Ook al spoelt het plastic hier niet dagelijks zichtbaar aan, we dragen momenteel nog enorm bij aan de verwoesting van moeder aarde. Let's change it, laten we collectief beseffen wat rijkdom is.


you can't eat or breathe money.