5 Tips for better pictures

maak mooiere foto's zonder dure apparatuur of rocket science.
Bakkie erbij? Super simpel beeld toch?


Ik sta er niet eens bij stil maar er zijn zoveel keuzes gemaakt voordat ik op de ontspanknop drukte en dit besloot te maken. Voor een fotograaf gaat dit inmiddels automatisch, voortdurend zijn we op zoek naar het kader. Meestal maak je met je telefoon vooral een foto van een onderwerp om het 'vast te leggen'.

En ja, dan staat het zeker op beeld vereeuwigd, maar komt het net zo over als je het zelf zag toen je erbij stond? And if not, waardoor komt dat? Is daar iets aan te doen? JA! Ga ik je in dit blog vertellen :)


“Een geweldige fotograaf maakt gewoon een topfoto met een wegwerpcamera en veel mensen zullen met de beste spiegelreflex die op de markt is nog een saai plaatje kunnen schieten. Niet getreurd: daar tussenin is heel veel ruimte voor creativiteit!”

Wie ogen heeft kan leren zien, en daar zit het 'm in :) Wie goed kijkt ziet voordat het moment van afdrukken wordt bepaald wát er in beeld komt én of dat op de goede plek zit.

Dan is het uiteraard van belang waar de foto op scherpgesteld is, en of de belichting klopt. Tot slot; hoe ver sta je bij je onderwerp vandaan? Wil je overzicht of onderdeel uitmaken van het moment, ben je hoger dan het gefotografeerde of sta je laag?


#1 onderwerp


Stel, je maakt een foto van een bakkie koffie. Waarom maak je een foto van de koffie? Wat wil je laten zien? Ik wilde het vakmanschap in beeld brengen, en de kijker jaloers maken op dat bakkie wat mijn kant op komt. Zodat jij trek krijgt om er ook een te bestellen ;)

Ik wil niet teveel afleiding in beeld, lekker close up dus!


#2 standpunt


Hier is het meest logische dat ik in het kopje kijk, niet alleen om dat de latte-art te laten zien maar vooral omdat als jij erbij stond, je logischerwijs ook dat standpunt zou hebben. Nu is het net of jij er zelf naar staat te kijken.


#3 afstand


Ik ben dichtbij zodat ik de koffie bijna kan proeven, en de maker niet herkenbaar is waardoor zij niet voor afleiding zorgt van mijn onderwerp.

Denk er over na wat je allemaal binnen je kader wil hebben. En als je een stap dichterbij komt, of er dan niet minder afleiding is?


#4 scherpte (diepte)


Door een groot diafragma te gebruiken heb ik ervoor gezorgd dat alles op de voorgrond en achtergrond onscherp is: alleen het bakkie koffie is echt goed zichtbaar!

Soms wil je graag alles haarscherp laten zien, dat kan door een 'platte' foto te maken zoals hieronder van een kleine collectie afval op een Balinees strand is gedaan, of door een heel klein diafragma te gebruiken. Dat komt overeen met een hoog getal.

Heb je geen camera waarmee je dit zelf kunt instellen? Dat is de portret-modus heel handig voor gebruik van veel scherpte diepte en de landschap-modus bijvoorbeeld goed voor een groot bereik van scherpte!


#5 storende elementen


Soms kan het prachtig zijn om een detail voor in je beeld te hebben waarmee je diepte creëert, maar het kan ook storen! Kijk even wat er allemaal op de foto komt wat totaal niet te maken heeft met wat jij wil laten zien.

Dat kunnen ook stopcontacten zijn, snoeren, een deurklink, iemand die verderop door je beeld loopt... stel bovenstaande 4 elementen bij zodat je de alles wat afleidt elimineert!


Om af te sluiten, nog even een heel andere aanpak dan de koffie:Iets lelijks mooi maken, waarom zou je? Om aandacht te vragen! Daar is niets mis mee.


Een zwart strand, ik kon mij daar tot een paar jaar geleden echt geen voorstelling van maken. Hoe kon dat mooi zijn? Het leek mij net zoiets als potgrond - had ik het even mis! Het is ZO prachtig. Het glinstert als diamant, zo'n diep rijke kleur.

Echt waanzinnig, en dan het contrast met alles wat je erop neerlegt. En dus flink opvalt doordat de mensheid z'n troep niet opruimt. Het maakt wel een lekker plaatje.PS. Over die stranden. Ik schaamde me echt voor de mensheid en mezelf soms... Al dat plastic wat aanspoelt in het paradijs, onze aarde! Alle rommel die wij produceren en consumeren, je wordt er bijna moedeloos van.


"plastic doesn't talk but it says a lot about us"